Поклоннически маршрути

Туристически информационни
центрове на Столична община


Поклоннически маршрути

Организирането и провеждането на поклонническите маршрути се осъществява с подкрепата и съдействието на представители на Богословския факултет на СУ”Климент Охридски” и Софийска света митрополия. Всяка година се провеждат  4 поклоннически маршрута. Датите на тяхното провеждане зависят от храмовите празници на манастирите.

На празника „Възнесение Господне” се проведе поклоннически път „Възнесение Господне“ - от църквата „Св. вмчк Георги”, с. Долни Лозен, до Лозенски манастир „Св. Спас”.

Поклонническият път  „Св. Троица“ - от църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“ – гр. Банкя. до Дивотинския манастир „Св. Троица“.

От 1 до 6 август всяка година се провежда пътуването по най-големия поклоннически път в България – „Рилският Чудотворец“.

Поклонническият  път „Покров Богородичен” се провежда от  храма „Св. Петка” в кв. „Кремиковци“ до Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”.


Еднодневният поклоннически път „Възнесение Господне“ се провежда     на едноименния празник, отбелязван 40 дни след Възкресение Христово. Той се прави в чест на едно от най-великите събития от живота и делото на Господ Иисус Христос на земята – Неговото Възнесение.

Поклонническият път започва в 07:00 ч., от храм „Св. Вмкч. Георги Победоносец“ в с. Долни Лозен. След молитвата за път вярващите продължават пеша до Лозенския манастир „Св. Спас“, намиращ се в сърцето на Лозенската планина. Там те взимат участие в Божествената Св. Литургия и Водосвета в храма на манастира. След това  поклонниците са поканени да разгледат забележителностите на обителта.

Продължителността на поклоннически път „Възнесение Господне“ е 1час и 30 мин., като в него могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Придвижване до село Долни Лозен: с автобуси № 5 и №7.

За повече информация: (+359)2 494 93 15;  (+359)885 921 627

Еднодневният поклоннически път „Св. Трица“ се провежда на празника „Св. Дух“ (отбелязва се в деня след Петдесетница). Той се прави в чест на Божествената  Троица – Отец, Син и Св. Дух.

Поклоническият път започва в 7:30 ч. от храм „Св. Кирик и Юлита“ в град Банкя. След молитвата за път участниците продължават пеша до Дивотинския манастир „Св. Троица“ – една от най-старите обители в Софийското светогорие. Там те се включват в Божествената Св. Литургия, както и във Водосвета в храма на манастира. След това всички участници могат да разгледат манастирския комплекс, както и да присъстват на празничния обяд.

Продължителността на поклоннически маршрут „Св. Троица“ е 1 час и 45 мин., като в него могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Придвижване до град Банкя: с автобуси №42 и №49.

За повече информация:  (+359)2 494 93 15;  (+359)885 921 627

Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, отвежда вярващите към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-тачения българския светия – св. Йоан Рилски.

Шестдневният поклоннически път е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване със завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ се провежда всяка година от 1 до 6 август. Той започва от 09:00 в базилика „Св. София“ в столицата с Божествена Св. Литургия. От там с шествие с кръста, иконата и хоругвата на св. Иван Рилски поклонниците се отправят към ротондата „Св. Георги”, където се предполага, че през 1469 г. мощите на св. Иван Рилски са нощували при връщането им в Рилския манастир.

Маршрутът на поклонническия път преминава през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците изминават пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата достига Рилската света обител, където се покланя на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден взима участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото. След това участниците се връщат с организиран транспорт обратно към София.

В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Забележка: Всеки участник трябва да има планинска застраховка!

Поклонниците трябва да имат по възможност спални чували, шалтета и палатки, които ще бъдат транспортирани с  микробус. Всичко останало се носи в раниците.

За повече информация:  (+359)2 494 93 15;  (+359)885 921 627

Еднодневният поклоннически път „Покров Богородичен“ се провежда всяка година на 1 октомври. Той се прави в чест на Св. Богородица и нейния покров над православните народи.

Поклонническият път започва от 08:00 ч., в храм „Св. Петка“ в кв. „Кремиковци“. След молитвата за път участниците продължават пеша до Кремиковския манастир, разположен на южния склон на Стара планина, на 3 км северно от кв. „Кремиковци”. Там участниците в пътя се включват в Божествената Св. Литургия по случай храмовия праник на манастира. След края на службата всеки има възможност да чуе изчерпателен разказ за историята на двата храма в двора на манастира и за ценните стенописи и икони в тях, както и да разгледа самата обител.

Продължителността на маршрута е 1час, като в него могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Придвижване до кв. „Кремиковци“: с автобус № 117 до спирка ул. „Света Петка”.

За повече информация:  (+359)2 494 93 15;  (+359)885 921 627